Patrimoni de la Guerra Civil, el seu estudi.

Estudiar trinxeres? Si són un forat a terra…

Potser us han fet aquesta pregunta…o fins i tot l’heu fet. I si bé teniu raó en part…us falta un llarg camí a recórrer, i aquest es el de la seva evolució, recollida en una pàgina de Facebook i en un blog personal d’anterior existéncia, www.orimiro78.com.

I de fet es el que trobareu en els articles de la revista, sempre un article dedicat a aquest cada vegada més valorat patrimoni, que de fet va significar un canvi en les tècniques de fortificació. Potser sent un traspàs de tècniques inspirades en la Primera Guerra Mundial ( Aleshores anomenada Gran Guerra ), passant a ser una introducció a les que s’utilitzaran Segona Guerra Mundial, marcades per un augment en potencia de totes les armes. Aviació letal, tancs ràpids i potents, artilleria mortal, armament lleuger  de tir més ràpid i altres tècniques en serien els seus condicionants.

Tot creant en ocasions una barreja de maneres de fer d’allò més interessants, que podreu anar entenent.

Un dels elements que us podran ajudar seran els esquemes gràfics, sovint realitzats a peu de camp, o ajudats per fotos en cas que això no pogués passar. Ells us donaran una idea més estructural, sense arribar a la categoria de plànol, però que ben segur apreciareu en la mesura de la didàctica.

Esquemes ilustratius.

Esquemes ilustratius.

A més…i no cal dir-ho, les fotografies. Que molt sovint mostraran el seu estat actual, ja que molt sovint no trobarem fotografies del seu estat passat, per bé que no descarto posar-les si en trobo.

També voldran ser descriptives, tant en estructura com en situació, volent ser un complement del text, al mateix temps que el text complementa les fotos, creant una simbiosi necessària i profitosa.

Fotografies.

Fotografies.

Així doncs, i després d’aquesta introducció. Us animo a fer-vos rostres els articles, tot trepitjant el terreny, de manera que creareu una imatge encara més completa d’aquest gran patrimoni que tenim. Que si bé no us convertirà en experts, cosa que considero impossible per la seva varietat…, si que farà que quan us trobeu en algun lloc nou no aneu desorientats, i pugueu entendre el que allà on sigueu teniu davant vostre.

22 de Juny de 2016.

Oriol Miró Serra.

No Comments

Leave a Comment