Portada 36 - 39 Restes de la Guerra Civil 01

36 – 39 Restes de la Guerra Civil, 01 Juliol 2016.

Index

  • Editorial.
  • Ebre, del bressol a la batalla, la LLeva del Biberó al cinema.
  • Barcelona bombardejada, la seva defensa.
  • Sentit demcràtic de la dreta espanyola 1936 – 2016.
  • Avui presentem Museo de la Batalla del Ebro, potser el millor museu de Guerra Civil.
  • Notes.
Pantalla 01

Pàgina interior

Aconsegueix aquí el teu exemplar per tauleta.

Aconsegueix aquí el teu exemplar per Kindle.

Sang als Pirineus. La Bossa de Bielsa.

Ara fa gairebé 78 anys es va acabar un dels episodis més tràgics del darrer conflicte, acabava el que es coneixia com la Bossa de Bielsa. On una divisió republicana havia resistit contra forces rebels molt superiors des de finals de Març del 38, aïllada entre els franquistes i la frontera francesa, essent aquesta frontera l’única via de fugida que van tenir civils i militars. Fugida que es va fer entre passos de muntanya nevats i freds terribles.

Doncs bé, aquest cap de setmana del 18 – 19 de Juny, aquest humil editor ha participat dels actes d’una gent esplèndida, Associació La Bolsa de Bielsa, que des de fa deu anys commemora aquesta proesa i drama, tot lluitant per no oblidar la lluita per uns ideals de llibertat i democràcia que trigaríem molt a recuperar.

Ells havien aglutinat sota el seu paraigües un munt d’associacions aragoneses i fins i tot alguna de fora, com era el cas de l’associació que m’acull a mi, El Regiment Pirinenc Numero 1, que recrea aquest antic regiment que va crear la Generalitat de Catalunya i va acaba allà junt als companys de la 43 divisió republicana.

Molts eren els actes d’aquesta commemoració, però potser el més vistós fou la pujada a Puerto Viejo, de 2378 metres d’alçada on no va faltar la presencia de la neu, i ruta de fugida de molts civils i militars. I ho faríem vestits com ells, lluny de la moderna roba de muntanya…lluny de la moderna tecnologia en calçat i altres, sent aquesta la nostra particular manera d’homenejar aquells valents. I es que coneixent les seves condicions pots apreciar millor els seus testimonis. No cregueu que va ser fàcil…però va resultar un esforç que humilment tornaria a repetir.

 

No Comments

Leave a Comment