Conéixer Escenaris de la Guerra Civil, l’experiència de trepitjar el lloc dels fets.

A vegades podem pensar que amb llegir els fets ja en tenim prou per conéixer el que va passar, i aquest fet si bé es cert, sol espatllar-se quan veiem un mapa de les accions, tot generant seriosos dubtes en el nostre interior, si es que tenim un mínim de curiositat.

Es aquí on entra la presentació que fem avui, la de conéixer els escenaris pel propi peu, sent aquest un servei que oferta aquesta pàgina.

I es que masses vegades els mapes o llibres es centren sobre el que es va fer i no expliquen el que no es va fer ni la seva raó. O expliquen el per què d’una maniobra deixant coixa una descripció que en aquell moment no es té en compte. La del terreny o la de la densitat de fortificació enemiga que sempre marca una decisió estratègica. Citant alguns casos ara a mode d’exemple, ràpid, però que us faran entendre aquest servei.

Aquestes i altres opcions us farán coneixer el conflicte de manera més profunda.

El primer serà un cas pràctic ja aplicat, al juliol farà un any, on encara sense existir aquest servei de manera oficial ja es va aplicar en una dona, d’origen francés, que volia conéixer l’Ebre on va lluitar el seu avi, sent les seves pistes prou precises per atribuir una divisió prou concreta.

La mola de Sant Pau, Miravet, Serres de Caballs i Pàndols varen ser recorreguts. Mostrant cada escenari alguna característica de la batalla que tenia alguna cosa a veure amb el seu familiar, i canviant en un dia la imatge que aquella bona dona tenia.

Senzillament…la batalla havia passat de ser una batalla en terreny pla a una zona escarpada que ella mai havia imaginat. Si que sabia alguns fets, però li faltava la ubicació.

Aquesta visió de la Serra de Caballs va fer canviar la imatge de la Batalla de l’Ebre.

Però no només aprenen els demés, i si aquest editor pot tenir els territoris catalans més o menys apamats, no és així quan en sortim i caiem a Jaén per qüestions de recreació. Aprofitant per conéixer els escenaris de la Batalla de Lopera i el setge al Santuari de la Virgen de la Cabeza.

La exploració personal mai acaba, aquesta proporciona majors coneixements, i millor servei.

Aquests episodis prou coneguts, també em van canviar en veure la orografia i vegetació, entenent el que hagués pogut llegir fins aquell moment.

Així doncs, i posant d’exemple aquests casos, us recomano aquest servei, perfecte complement del que pugui explicar en aquestes línies, i perfecte complement de tot el que hagueu pogut llegir. Creieu-me que ho agraireu.

CONTACTE AMB EL SERVEI DE GUIES

Oriol Miró Serra.

30 d’Abril de 2017.

No Comments

Leave a Comment