Víctimes d’una guerra al Priorat (1936-19..), un molt bon estudi comarcal.

Grandíssim estudi comarcal sobre la Guerra Civil Espanyola a la comarca del Priorat, tot felicitant a l’autor de Jaume Sabaté i Alentron per la creació d’un llibre de consulta com aquest.

“aconseguint que aquesta obra sigui un referent local per qualsevol investigador”

Si que es cert que l’obre amb unes pàgines de records d’infantesa gens menyspreables, que posen en situació a qualsevol persona mínimament sensible, tot deixant per escrit experiències personals que d’altre manera potser es perdrien.

Portada del llibre, amb una foto de l’Hospital Internacional de la Cova de Santa Llúcia

Però ben aviat entra en matèria anant poble per poble, dividint la informació en diverses categories que es mantindran en tots els municipis.

Esclat revolucionari el 1936, Assassinats el 1936, Empresonats el 1936, Persones Salvades, Col·lectivització, Emboscats, Refugiats, Bombardeig del poble, Moviment de tropes, Combats d’aviació, Exiliats, Arribada dels franquistes, Afusellats el 1939, Empresonats el 1939 i Morts al front, Invàlids, Empresonats a la Postguerra, Mort en camp d’extermini nazi, Morta Manejant artefactes són les categories.

Categories que requeriran noms i unitats militars que mai amaga, aconseguint que aquesta obra sigui un referent local per qualsevol investigador. I ja de pas ens fa viure un viatge que passa per tots els estadis d’una guerra, de rereguarda segura a rereguarda immediata passant per ser línia de front o base de reorganització de tropes. Sent aquest últim motiu potser el més conegut per ser la base de reorganització de les brigades internacionals.

Amb tot, i donada la naturalesa de la obra, no ha estat una lectura àgil, per bé que com he dit si necessària i no tan pesada com seria de pensar, motiu per el qual recomano aquestes pàgines.

Oriol Miró Serra

13 d’agost de 2019

No Comments

Leave a Comment