Arriba el REGLAMENTO TÁCTICO DE INFANTERÍA (1929) Edició 2020

Una de les matèries amb les que un recreador militar hauria d’estar familiaritzat és la instrucció del soldat, tant la individual com la col·lectiva, que correspongui a la seva època, perquè, en major o menor mesura, haurà de posar-la en pràctica, essent una part inherent de la formació de tot soldat autèntic.

Aquests temes estan coberts en reglaments o manuals, que hauran de ser la referència bàsica sobre la que treballar. En el cas dels recreadors de la Guerra Civil Espanyola, el text de treball és el “REGLAMENTO TÁCTICO DE INFANTERÍA” de 1929, que, amb algunes revisions en posteriors edicions, era el que estava en vigor en el període 1936-39. En aquest document, entre d’altres subjectes, trobarem els articles sobre instrucció que ens interessen.

Pots veure i descarregar el manual clicant sobre la imatge

El “reglament del 29”, com sol ser anomenat, és relativament fàcil d’aconseguir, sigui en edicions originals o en còpies. Però, com acostuma a passar amb aquests manuals, el seu text és dens i feixuc, i en ocasions fins i tot confús, i té una important mancança – els apartats de la instrucció del soldat no inclouen il·lustracions.

Tot plegat, això fa que el “reglament del 29” no sigui l’eina més pràctica per l’ús dels recreadors, així que vam decidir endegar el projecte de confeccionar un “manual d’instrucció” il·lustrat, centrant-nos en els apartats més rellevants pel que fa a les activitats de recreació de la Guerra Civil Espanyola.

La nostra referència de base ha estat l’edició de 1938 del REGLAMENTO TÁCTICO DE INFANTERÍA de 1929.

L’estructura i contingut dels diversos apartats és, essencialment, la d’aquest reglament; trobareu el text original de cada article, il·lustrat amb les nostres fotografies, i un requadre d’observacions si s’escau; el propòsit d’aquestes anotacions és fer més entenedor algun punt o remarcar diferències entre el que està estipulat en el reglament i el que de vegades s’observa en els esdeveniments de recreació, que no sempre s’hi diu amb el “reglament del 29”.

Pel que fa a la manera de publicar aquests continguts, hem cregut adient dividir el material en diversos lliuraments que us farem a mans periòdicament, donant prioritat a les matèries que considerem més rellevants i de més utilitat pels grups de recreació, que anirem ampliant fins completar un cos de text complet i coherent. Amb el darrer lliurament, la nostra previsió és oferir-vos tot el contingut editat en un sol “volum”.

Properament instrucció individual amb armes

Aquest projecte és un esforç comú de Recreació UB-Didpatri i associació de recreació històrica XV Brigada Mixta.

Sense més dilació, us adjuntem a continuació l’enllaç al primer lliurament, centrat en “La instrucció individual – Instrucció sense armes”.

DESCARREGA AQUÍ EL TEU MANUAL

Versió castellana presentació